Sunday, May 7, 2006

Hemmottele itseäsi, osta uusi harava!

Moni varmaan pinnistelee vanhanaikaisten puutarhaharaviensa kanssa ja manaa kipeitä lihaksia ja rakkoja käsissä työrupeaman jälkeen. Jollet tietoisesti ole kohottamassa kuntoasi haravoidessasi luepa seuraava juttu:

Pyysin heinäharavan lapaa, sainkin Fiskarsin lehtiharavan, heinäharavan ja varren joka käy kumpaankin. Tiukka testausrupeama, verrokkina lehtiharava Prismasta vuodelta 2001 ja heinäharava vuodelta Aatami, painoa ainakin kolme kiloa.

Lehtiharavan varsi oli haljennut vuosien myötä, niinkuin ne yleensä tekevät. Varsi paikattu jeesusteipillä ja joustaa epämiellyttävästi, eli letkuaa haravoitaessa. Työjälki epätarkka, kuusenhavujen haravoiminen ei onnistu, koirankakan linkoaminen epätarkkaa, kuiva heinikko ei irtoa maasta. Sopii parhaiten vaahteranlehtien haravoimiseen. Uutena toiminut paremmin mutta puuvarsi ei ole paras mahdollinen ratkaisu.

Fiskarsin lehtiharava: työjälki tarkkaa ja siistiä, nurmikko muistuttaa golfkenttää haravoinnin jälkeen. Varsi napakka, samoin lapa, harava todella kevyt. Havujen haravointi helppoa kuten kaikenlaisen muunkin aineksen, halutessasi voit poistaa sammalen kokonaan. Koirankakan linkoaminen onnistuu täsmällisesti. Äitini haravoisi tällä pihan mullokselle alle iltapäivässä, eli vaarallinen superharavoijan käsissä.


Heinäharava mallia aatami:
Painava vehje jonka piikit tuntuvat liian lyhyiltä, raskas käyttää. Sopii suurinpiirteiseen sutimiseen, niin kuin heinätekoon ja irtomaan tasaamiseen. Illalla huomaat todella tehneesi töitä, sopii parhaiten kuntoilumielessä pihamaata kunnostavalle.


Fiskarsin heinäharava:
Kevyt käyttää, piikeissä ohjurit jotka pakottavat haravan oikeaan asentoon. Siistiä jälkeä syntyy todella nopeasti, jopa kuusenhavut tottelevat vaivatta. Erinomainen kaikenlaisten pikkuryteikköjen ja risujen siivoamisessa ja edellisvuotisen heinän poistossa. Ensiluokkainen tulos käytettäessä ensin heinäharavaa isompien sotkujen poistossa ja viimeistelyssä lehtiharavaa.


Fiskarsin uudet haravat tekevät puutarhatöistä niin helppoa, kevyttä ja hauskaa että sanasta puutarhatyö on pakko jättää se työ pois.
Haravoinnista tulee kevyempää ja nopeampaa, ehdit tehdä paljon muutakin kuin haravoida. Ja rakot? Mitkä rakot? Jos käytät hanskoja, niin on ihme jos onnistut saamaan edes rakkoja käsiisi. Kahden haravan yhdistelmä kesyttää villeimmänkin pihan, mutta jos työalue on pieni ja säännöllisesti hoidettu niin pelkkä lehtiharava riittää.

Arvosana yhdistelmälle kymmenen miinus, miinus siitä että varren päässä oleva tulppa irtoilee käsiin ja vaatii liimauksen kotona. Mitä vielä odotat, äkkiä hankkimaan omat.